Як подати записку в Православної церкви

Article is available only in Ukrainian

Церковна записка - так званий помянник, що подається православними християнами в храмі, для церковної молитви за тих людей, чиї імена написані в записці. Існує два види записок "за здоров'я" і "за упокій".
За здоров'я

Перша записка, що подається християнином у храмі "за здоров'я" означає не тільки здоров'я, його фізичне благополуччя, але і його духовний стан. В цю записку пишуть тих кому бажають здоров'я, спасіння й благоденства. "Моліться один за одного (Якова.5,16)". Слово Боже навчає молитись не тільки за себе, але й за інших. Тож на цій загальній молитві один за одного і базується церква.

Прийнято записку заповняти в такій послідовності:
Імена батьків (якщо вони живі), своє ім'я, імена членів сім'ї, близьких та рідних

За упокій

"За упокій" друга записка , що подається. В ній пишуть імена покійних рідних, близьких, знайомих, вчителів, доброзичливців, всіх, хто дорогий для нас. За православним вченням християни повинні молитися не тільки за ближніх, а й за весь рід людський. Померлі, хоч і відійшли від нас, і перебувають тілом в землі, а душею у Господа, не зникли, а продовжують жити небаченим для нас духовним життям. В Святому Євангелії сказано :38 "Бог же не є Богом мертвих, а живих, бо всі в Нього живуть." (Лк.20,38). Ми віримо,в те що багато померлих, навіть ті про яких ми не знаємо, також моляться за нас, своїх нащадків. За православним вченням, ми є одне тіло, що має Одну Голову - Господа Ісуса Христа. Бо коли живемо для Господа живемо, і коли вмираємо для Господа вмираємо. І чи живемо, чи вмираємо ми Господні!
Бо Христос на те й умер, і ожив, щоб панувати і над мертвими, і над живими. (До Римлян 14:8,9).

Як правильно подати записку
Маючи намір подати записку потрібно керуватись певними правилами:

  1. В храмі поминають тільки тих людей, що хрестились в Православній Церкві
  2. Записки потрібно подавати До початку Літургії. Краще ввечері або рано вранці, до початку служби
  3. Зрозумілим почерком, краще печатними буквами
  4. Писати в одній записці не більше 10 імен (якщо ж ви хочете пом'янути більше людей, то краще подайте декілька записок)
  5. Напишіть заглав'я записки: "За здоров'я" або "За упокій" (якщо такової позначки на бланку немає)
  6. Імена пишіть в родовому відмінку (питання "кого"?)
  7. Ставте повну форму ім'я, навіть якщо ви поминаєте дітей. (наприклад не "Артема", а "Артемия", не "Саши", а "Александры")
  8. Дізнайтесь церковне написання імені (наприклад не "Полины", а "Аполлинарии"; не "Егора", а "Георгия")
  9. Дитину до 7 років називають "младенец", від 7 до 15 років "Отроком (отроковицей)"
  10. Не потрібно вказувати прізвища, професії, титули
  11. Дозволяється вписувати в записку слова "воина", "монаха", "монахини", "болящего", "путешествующего", "заключенного"
  12. Не потрібно писати "страждущего","заблудшего","озлобленного", "учащегося", "скорбящего", "девицы", "вдовицы", "беременной"
  13. В заупокійних записках відмітьте "новопреставленного" (покійного протягом 40 днів по його кончині), "приснопамятных" (покійних, що мають в цей день пам'ятну дату), "убиенных"
  14. За тих, кого Церква прославила в лику святих (наприклад, "блаженную Ксению"), подавати записки вже не потрібно

Пожертвування

Подаючи записку, прихожан вносить пожертвування на потреби храма. Щоб уникнути хвилювань, наголошу на тому, що різняця в цінах виражає лиш різницю в сумі пожертвування. Не потрібно також хвилюватись якщо ви не почули імен тих, кого ви написали в записці, під час єктенії. Головне поминання відбувається на проскодимії при вийманні частиць із просфори. Під час же "заздравной" и "заупокойной" єктенії можна дістати свій помянник і помолитися за близьких.


Молитву за ворогів та ворогуючих, в православ'ї, вважають великою силою що закінчує ворожнечу. В православ'ї ставались випадки, коли після написання ворога в записці "за здоров'я", ворог ставав доброзичливцем.